HACCP Eğitimi

HACCP Nedir?

HACCP kavramı, hijyen ve tüketici sağlığı bakımından güvenli olan besinlerin tüketiciye arz edilmesi için düzgün çalışan bir gıda güvenliği ağın hazırlanmasında ve muhafaza edilmesi tabanına dayalı bir gıda güvenliği kavramıdır. Bir gıda halkasında ham madde tedariğinden başlayarak gıda hazırlama işlemi, gerçekleştirme, imalat, ambalaj uygulaması, depolama ve nakliye işlemleri gibi gıda halkasının her basamağında ve noktasında tehdit değerlendirmesi yaparak, ihtiyaç görülen alanlarda kritik kontrol merkezlerini belirleyen ve bu noktaları takip eden herhangi bir sorunu henüz gelmeden engelleyip sistemin muhafaza edilmesini sağlayarak belirli şartlara uygun güvenilir besinlerin imal edilmesini sağlayan, her ölçekteki firmaya yapılabilen bir gıda güvenliği sistemidir.

 

HACCP Temel Eğitimi
Eğitimin Amacı

 

Güvenli gıda imalatının süreçlerinin hepsinde meydana gelebilecek fiziksel, kimyasal yada mikrobiyolojik tehditleri bertaraf etmeyi yada kabul edilebilecek minimum düzeylere kadar azaltmayı amaçlayan bir gıda güvenliği yönetim ağının esas ilkelerini örnek olay çalışmalarıyla hazırlanması sağlanılır. Gıda halkasının hepsinde bulunan kuruluşlarda gıda güvenliği yönetim sistemini oluşturmayı arzu eden katılan kişilere bilgiler vermek, sistem oluşturma konusunda yetenek kazandırmak ve kurulmuş sistemi ilerletmek için gerek görülen bilgileri vermektir.

 

Eğitimi İçeriği
» HACCP tarihçesi
» HACCP’in yararları ve faaliyet noktaları
» HACCP prensipleri ve faaliyet basamakları
» Tehdit çeşitleri ve tehdit incelemesi 
» Kritik kontrol noktalarının tespit edilmesi, örneklemeler, karar ağacı 
» HACCP koordinasyon meydana getirme
» HACCP sistemi temel kavramların açıklanması
» Belge ve kayıt hazırlama
» Ön ihtiyaç programları
» Gıda güvenliğinin genel tanımı
» Operasyonel ön ihtiyaç programları
» Temel gıda mevzuatlarının ele alınması ve izleme şekilleri
» Örnek çalışmalar

 

HACCP Temel Eğitim Süresi
Türcert belgelendirme kuruluşu olarak tarafımızdan HACCP temel eğitimi 1 gün olarak belirlenmiştir. Bu süre HACCP temel eğitimine katılacak kişi adetine göre değişiklik gösterebilir.

 

HACCP Temel Eğitimine Kimler Katılabilir
Kalite ve gıda güvenliği  yönetici adayları ve yöneticileri,  ziraat, kimya yada gıda mühendisleri, gıda halkasında bulunan tüm kuruluş yöneticileri, üretim müdürleri, HACCP takım üyeleri ve lideri, gıda güvenliği yönetim ağının inşa edilmesi, yönetilmesi ve faaliyete geçirilmesinde görevlendirilecek kişiler katılabilir.

 

HACCP Temel Eğitimi Sertifikası
Eğitim ardından kursa katılanlar HACCP temel eğitimi katılım sertifikasına sahip olacaktır.