Temel Hijyen ve Sanitasyon Eğitimi

Temel Hijyen Ve Sanitasyon Eğitimi

Temel hijyen ve sanitasyon eğitimi ile alakalı tüketicinin bilgi ve beklentilerinde artış görünmesi, ilerleyen teknoloji ile seri üretimi yapılan sanitasyon  ve hijyenin öneminin anlaşılması, tüketici beklentilerini cevaplayabilmek adına hassas ve komplekse ürünlerin imal edilmesi ile beraber zamanımızda ürün kalitesi ürün hijyeni ile beraber gıda sanayisinde vazgeçilmez bir faktör durumunu almıştır. Gıda kuruluşlarının müşterilerini korumaları ve yeni müşteriler elde etmeleri hijyen ve sanitasyon işlerinin neticelerine bağlı kaldığını fark etmeleri ve daha güvenli yaşam sahaları meydana getirilmesi ile direk alakası bulunduğu bilincine ulaşmış olmaları sebebiyle çok önemli değişmeler yaşanmış, hijyen ve sanitasyon son zamanların en önemli toplumsal konusu haline gelmiştir.

 

Hijyen ve sanitasyon terimlerine dar bir pencereden bakıldığı zaman, hijyen ve sanitasyon hedeflenen faaliyetine uygun oluşturulması ve ortamın ve verilen hizmetin tüketicilere zarar teşkil etmemesi olarak kullanılan bir terim olmakla birlikte daha geniş kapsamda eksik yada etkisiz hijyen ve sanitasyonla ilişkili hastalıklara sebebiyet veren fiziksel, biyolojik ve kimyasal faktörleri engelleyecek, çevreye, malzemeye ve insana zarar teşkil etmeyek şekilde yaşam sahalarının oluşturulması, ve son tüketiciye ulaştırılması şeklinde tanımı yapılan bilimsel bir sistem döngüsüdür. Yaşam sahalarının verimliliğinin bulaşmaya  ve bozulmalara neden olan faktörden temizlenerek kullanıma arz edilmesi yalnız uygun ve verimli bir hijyen ve sanitasyon faaliyeti neticesinde elde edileceği akılda bulunmalıdır.

 

Temel Hijyen ve Sanitasyon Eğitimi İçeriği

 

» Temizlik  yolları
» Maliyet  unsurları
» Temizlik maddeleri
» Mikroorganizmaların artması
» Temizlikte temel  prensipler
» Temizlik  uygulanacak alanlar
» Mikroorganızmaların  öldürülmesi
» Maliyet  unsurlarının  dağılımı
» Hijyenik  şartların  oluşturulmuş
» Koordine edilmesi ve desteklenmesi
» Temizlik  ve  dezenfeksiyonda  eğitim  faktörü
» Temizlik  ve  dezenfeksiyon sisteminin  faaliyeti
» Temizlik  ve  dezenfeksiyon  sisteminin  işleyişi
» Dezenfeksiyon ve dezenfektanlar
» Kontaminasyon kaynakları ve risk oranları
» Temizlik ve dezenfektan maddelerinin uygulanmasında  dikkat  edilecek konular
» Temizlik  işlemleri  ile  hijyen  derecesi  arasında bulunan  ilişki
» Farklı  temizlik  ve  dezenfeksiyon  işlemlerinin  maliyeti

 

Sonuç

 

» Kontaminasyonda  potansiyel  tehlike
» Temizlik  ve  dezenfeksiyonda 4 ana faktör
» Satıcı firmalardan talep edilecek satış yapılmadan önce ve yapıldıktan sonra servis hizmetleri
» Satıcı firmalardan beklenecek servis  anlayışı

 

Temel Hijyen ve Sanitasyon Eğitimi Süresi
Türcert belgelendirme kuruluşu olarak tarafımızdan temel hijyen ve sanitasyon eğitimi 2 gün olarak belirlenmştir. Temel hijyen ve sanitasyon eğitimine belirlenen 2 günlük süre temel hijyen ve sanitasyon eğitimine katılacak kişi adetine ve temel hijyen ve sanitasyon çalışmalarını yürüten firmaların büyüklüğüne ilişkin olarak değişiklik gösterebilir.

 

Temel Hijyen ve Sanitasyon Eğitimine Katılabilenler Kimlerdir
Temel hijyen ve sanitasyon eğitimine, denetçi adayları, danışmanlar, gıda, tarım, biyoloji, ziraat, mikrobiyoloji, su ürünleri, veteriner hekimler, genetik mühendisleri, tıp alanındaki hekimler, gıda güvenliği ve gıda güvenliği sistemin inşa edilmesi ve işletilmesi ile otel işletmeciliği alanında çalışan, kat temizlik yetkilileri, mutfak görevlileri işyerlerinde nitelikli ve verimli hijyen ve sanitasyon çalışmalarını işletebilmek  için kendi haklarında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler katılabilir.

 

Temel Hijyen ve Sanitasyon Eğitimi Sertifikası
Kurs bitiminde kursa katılan kursiyerler temel hijyen ve sanitasyon eğitimi sertifikasına (katılım sertifikası) sahip olacaktır.