Organik Su Ürünleri

Organik Su Ürünleri Belgesi Nedir?

 Organik su ürünleri belgesi yetiştiriciliğinin gerçekleşeceği suyun içinde hiçbir zaman ağır metal ve kimyasal madde kalıntılarının olmadığında analizin gerçekleştirip tescillenmesidir. Önemli bir kirlilik kaynağı teşkil etmeyen yerleşim yerlerinde bulunan fakat akarsu üzerinde olmayan firmada, kullanılacak suyun tedarik edildiği kaynağın ekolojik dengesini etkilemeyen ve organik su ürünleri yönetmenliğine uygun şekilde gerçekleşen yetiştiriciliğe organik su ürünleri üretimi denir.    

 Organik su ürünleri belgesi, organik su ürünleri yetiştiriciliği hususundaki çalışmalar Avrupa'da bile 1990'lı senelerin ortalarında başlamıştır. Hollanda ve Almanya ’da salmon, Avusturalya’da kara midye ve kum midyesi, Ekvator’da karides organik koşullarda üretilmekte ve genel olarak büyük marketlerde tüketicilere sunulmaktadır.

 Organik bitkisel üretimdeki kural ve standartların organik su ürünleri yetiştiriciliğinde de gerçekleştirilmesi zorunluluğu vardır. Tarım ve köyişleri bakanlığının tercihlerindeki farklılıklar sebebiyle, organik su ürünleri yetiştiriciliği bu ülkelerde, bitkisel organik üretimden daha yavaş bir hızla gelişmektedir. Almanya, İngiltere ve ABD gibi ülkelerde husus ile alakalı legal düzenleme ve standart meydana getirme araştırmaları halen sürmekte ve bazı hususlarındaki (hastalıklarla mücadele, organik yem ham maddeleri) tartışmalara devam edilmektedir.